Επίσπευση διαδικασιών επέκτασης σχεδίων πόλεως των δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης

Επίσπευση διαδικασιών επέκτασης σχεδίων πόλεως των δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 15198/26.02.09

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. & Δημόσιας Τάξης


Με αργούς ρυθμούς και σημαντικές καθυστερήσεις φαίνεται να προχωράει το σχέδιο επέκτασης των σχεδίων πόλεως έξι δήμων της ανατολικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο επεκτάσεως αφορά τους δήμους Επανομής, Θερμαϊκού, Θέρμης, Μηχανιώνας, Μίκρας και Πυλαίας, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών ένταξης των εκτάσεων εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων των πόλεων και έναρξης των οικοδομικών εργασιών.
Λόγω των καθυστερήσεων αυτών αδυνατούν να προχωρήσουν και οι διαδικασίες εκμετάλλευσης των οικοδομήσιμων περιοχών, αλλά και η επίλυση του στεγαστικού ζητήματος των πολιτών που σκοπεύουν να μετοικίσουν στην ανατολική πλευρά του νομού.


Πιο συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα χρόνια προβλέπεται να ολοκληρωθεί η ένταξη 7.500 στρ, στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Θερμαϊκού, ενώ οι κάτοικοι του δήμου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 40.000. Στον Δήμο Μίκρας προβλέπεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη επέκταση με την ένταξη 16.500 στρ. και αύξηση του αριθμού των κατοίκων κατά 45.000. Στον Δήμο Θέρμης θα πραγματοποιηθεί σημαντική επέκταση 10.500 στρ. ξεπερνώντας κατά πολύ τα 800 στρ. της έδρας του Δήμου σήμερα που αριθμεί 16.000 κατοίκους. Στον Δήμο Πυλαίας προβλέπεται επέκταση κατά 7.000 στρ. και αύξηση των κατοίκων κατά 80.000. Στον Δήμο Μηχανιώνας προβλέπεται επέκταση κατά 2.200 στρ. και αύξηση του πληθυσμού κατά 10.000 κατοίκους, ενώ στον Δήμο Επανομής η επέκταση αφορά 7.000 στρ.
Ένας σημαντικό παράγοντας που συμβάλει στις χρονοβόρες καθυστερήσεις είναι ο καθορισμός της χρήσης της γης, ποιες εκτάσεις θα συμπεριληφθούν για οικιστική ανάπτυξη, ποιες για εμπορική και ποιες για βιοτεχνική χρήση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όπως στον δήμο Μίκρας έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που αφορούν το πρώτο στάδιο της επέκτασης, ενώ πρέπει να δρομολογηθούν τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο στάδιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντίστοιχα στον δήμο Μηχανιώνας σύμφωνα με το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος η διαδικασία έχει προχωρήσει μέχρι και το δεύτερο στάδιο, ενώ στον δήμο Θέρμης η διαδικασία επέκτασης του σχεδίου πόλης βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια στο τελευταίο στάδιο, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώνεται.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία μέσω των φορέων τους για την ομαλή και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις ολοκλήρωση των επεκτάσεων πόλεως των έξι δήμων στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης;

- Σε ποιους παράγοντες αποδίδονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των απαραίτητων μελετών για την ολοκλήρωση της ένταξης νέων εκτάσεων στα σχέδια πόλης των προαναφερθέντων δήμων της ανατολικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης;

Απαντήσεις Υπουργείων